Pala historiaa Iisalmen sairaalan seiniksi

25.2.2019

Minulla on ilo ja kunnia kertoa, kuinka Iisalmen Kuvan ottamat valokuvat ovat pala Iisalmen sairaalan historiaa. Koljonvirran kauniissa maalaismaisemissa sijainneen mielenterveys- ja päihdekuntoutujien palveluyksikön muuton ollessa suunnitteilla Iisalmen keskustaan, saimme kiehtovan toimeksiannon loppukesästä 2016 kuvata vanhan sairaalan upeita maisemia. Edistyksellistä ajattelua ympäristön merkityksestä viihtyvyyteen ja voimaantumiseen osoittaen sairaalan henkilökunta oli esittänyt toiveen saada palan Koljonvirran maisemia mukaan. Työ oli meille enemmän kuin mieluinen: Ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä paljon tutkineena ja pohtineena projekti oli heti sydäntä lähellä. Vuoden ajan kävimme sovitusti eri aikoina kuvaamassa alueen luontoa ja maisemia. Kuvakulmiin, värimaailmoihin ja muihin visuaalisiin ja sisällöllisiin ratkaisuihin vaikuttimina oli tietoisuus paitsi kuvien käyttötarkoituksesta tulevissa tiloissa, myös tilojen käyttötarkoitus. Kuvausprosessi oli antoisa ja pohdiskelevainenkin matka tunteista ja tunnelmista toisiin.

Seinäpintamateriaaliksi haluttiin kestävä, turvallinen, helposti puhdistettava ja visuaalisesti näyttävä materiaali. Kuopiolaisen GrandPartner Oy:n valmistamat ensiluokkaisen laadukkaat akryylilasiseinät sopivat tarkoitukseen upeasti.

Projektin toteutuksen eri vaiheissa mukana ovat olleet ihmiset joita asia koskettaa. Voitaisiin siis puhua design thinking lähtöisestä projektista, jossa osallistava suunnitteluajattelu oli tärkeässä roolissa niin asiakkaan tarpeiden kartoitusvaiheissa kuin kuvavalintoja ja myös materiaalivalintoja tehtäessä. Tärkeää oli, että sairaalan henkilökunta sai myös viimein itse valita kuvista eniten heitä puhuttelevat ja omia tarpeitaan palvelevat. Ihmiset, joita asia eniten koskettaa olivat mukana vaikuttamassa ja päättämässä.

Mielestäni sairaalan henkilökunnan idea tuoda uusiin tiloihin paitsi palan historiaansa myös lähiluontoa on erityisen hieno. Kuvia katsovilla on siis olemassa suhde maisemaan, joka luo kuvalle myös syvempiä merkityksiä.

Toimikoon kuvat tilojen jatkumona, auttakoon keskusteluyhteyden luomisessa ja läsnä olemisessa, voimaannuttakoon niin sairaalan asiakkaita kuin henkilökuntaakin arjen iloissa ja suruissa. Tätä työtä oli ihana tehdä.

Lämmin kiitos Koljonvirran sairaalan henkilökunnalle ihanasta projektista. Toivotamme Paljon Onnea, Iloa ja Valoa uusiin tiloihin.

 

Valokuvat: Iisalmen Kuva, Mari Kekäläinen ja Jussi Rönkkö